Groep 1

Welkom bij groep 1 van juf Natascha (ma en di) en juf Marion (do en vr).

In groep 1 werken wij aan hand van thema’s (via kleuteruniversiteit). Door middel van dit medium bieden wij de kinderen verschillende activiteiten aan. De kinderen zijn vooral aan het ontdekken en veel spelenderwijs aan het leren. Wij bevorderen dit leerproces door het aanbod van verschillende activiteiten, materialen en een gezellig ingericht lokaal waar een kleuter zich veilig kan voelen. Aan hand van het gekozen thema komen, passend bij hun leeftijd, reken- en taalactiviteiten aanbod. Ook hebben wij altijd themahoeken ingericht waar de kinderen zich in het rollenspel kunnen oefenen en tot interactie kunnen komen. Passend bij hun leeftijd bieden wij knutselactiviteiten aan waar de kinderen zoveel mogelijk zelf mee aan de slag kunnen en hun vaardigheden kunnen oefenen. Wij leren de kinderen verschillende technieken, zoals bijvoorbeeld knippen, scheuren, prikken, verven etc. Hierdoor wordt hun fijne motoriek gestimuleerd. Een zelfgemaakte knutselactiviteit is veel waard en ze kunnen er trots op zijn. Een prentenboek, verhalen en kringgesprekken zorgen voor de uitbreiding van hun woordenschat. Woordenschat is een heel belangrijk gegeven om te kunnen leren. Uiteraard spelen wij ook zo vaak mogelijk buiten en bieden wij de kinderen bewegingsonderwijs aan. Citaat van een kleuter Ik ben een kleuter Ik ben niet gemaakt om lang stil te zitten, mijn handen bij mezelf te houden, geduldig te zijn, in de rij te staan of een hele tijd stil te zijn Wat heb ik nodig Beweging, afwisseling, avontuur en de wereld met mijn hele lijf ontdekken en beleven. Laat mij spelen Geloof me, daar leer ik van. Aan de hand hiervan laten wij de kinderen op hun tempo wennen aan school. Via sociaal schools (portfolio) houden wij de ouders/verzorgers op de hoogte van de ontwikkeling van hun kind. Ieder leerling wordt individueel gevolgd door het ontwikkeling volgsysteem BOSOS. -

Welke 10 dingen mag een leerkracht verwachten van 4 - jarige die naar de basisschool gaat?

 

1. overdag zindelijk zijn en zelf de billen af kunnen vegen. (Natuurlijk is het niet erg als de kleuter af en toe een ongelukje heeft)

2. zelfstandig kunnen omkleden voor bijv. de gymlessen

3. zelfstandig schoenen uit en aan kunnen doen. (Natuurlijk helpt juf met de veters, overigens is klittenband een geweldige uitvinding)

4. zelfstandig de jas aan en uit kunnen doen en ophangen aan de kapstok. (Bonuspunten voor de rits, grapje! Natuurlijk wil de leerkracht daarbij helpen.)

5. zelfstandig het meegebrachte eten kunnen openmaken en eten. Oefen thuis alvast in het openmaken van een banaan, bakjes, zakjes, pakjes ect. Met de beker wil de leerkracht vast wel even helpen.

6. Reageren op zijn/haar naam.

7. ervaring hebben met knutselen, scharen, lijm en potloden.

8. ervaring hebben met buitenspelen, klimmen, rennen, en springen.

9. tot minimaal 4 kunnen tellen. Zowel de tel rij op kunnen zeggen tot vier, vier voorwerpen kunnen tellen.

10. de basiskleuren kennen (geel, blauw, groen, rood)

Waarschijnlijk is het geen schokkende lijst en komt vrijwel alles je bekend voor. En als je kleuter nog moeite heeft met één of twee van deze punten dan is dit niet een reden om je hier zorgen over te maken maar wel een reden om dit vaker te gaan doen/oefenen. Zo weet je dat je kleuter goed kan starten op de basisschool!

 

 


Etalage

Laad meer